Volatilitás (Volatility) VIX -Kivársz, vagy beleállsz a hulló késbe?

 

A volatilitás a tőzsde világában az árfolyamok (mozgékonyságát) változékonyságát jelenti. Ha például az OTP minden nap 1 százalékot emelkedik, a volatilitása kicsi, de ugyanígy ha napi 1 százalékot veszít az értékéből, akkor is ugyanolyan kicsi a volatilitása. Ha viszont egyik nap felfelé, a másik nap lefelé mozdul el az OTP árfolyama, a volatilitása már nagyobb. Azaz a volatilitás árfolyamok mozgékonyságára utal.

 

Különbséget kell tennünk azonban a múltbeli mért (számolt) és a jövőbeni várható volatilitás között.

A múltbeli volatilitás alapvetően az árfolyam "szeszélyességét" mutatja, bár igaz, hogy az aktuális trend állapotáról is árulkodhat.

-Az alacsony volatilitás azt jelzi, hogy a trend stabil,

-A megnövekedő volatilitás pedig a trend törékenyéségét jelzi, vagyis akár trendfordulót vetíthet előre.

 

A Tőzsdei Alapok Mustangja: SPY-VXX

A jövőre vonatkozó volatilitás, amellyel a leggyakrabban találkozhatunk az újságcikkekben, az egyes részvények vagy részvényindexek határidős vagy opciós ügyleteiből számított, a piaci szereplők által várt volatilitása. Erre konkrét példa a VIX index, mely az amerikai S&P500 indexre vonatkozó várt volatilitást jelzi.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a lefelé irányuló mozgások rendszerint hevesebbek, vagyis ugyanannyi idő alatt nagyobbat esnek az árfolyamok, mint amennyit emelkednek emelkedő szakaszokban. Éppen ezért a VIX emelkedése általában az árfolyamok esését vetíti előre, a csökkenése pedig az árfolyam emelkedését.

Ezeket tapasztalhatod mostanában, mert napon belül is szédületes mozgásokat lehet tapasztalni a tőzsde piacain, ami természetesen kihat az tőzsdei alapok mozgására is. Lehet akármennyire erős cégről szó pl Coca-Cola, hát őt is öntik a többi papírral, igaz a pénzügyi cégek nagyon égnek.

Bizonytalanságot érzel, akkor vedd meg, ha úgy érzed, hogy  kezd megnyugodni a helyzet zárd le, vagy add( Short) el.

 

VXX- iPath  S&P 500 VIX Short-Term Futures (1 hónapos határidők) (alapadatok)

VIX adatok   Ha tovább romlik a megítélés, akkor meg lehet venni, ha megoldásokat találnak a mostani helyzetre akkor eladni( lezárni) a pozit.

A Tőzsdei Alapok Mustangja: VXX

Az emelkedő csatorna, további pánikot vetít előre, és fölfelé van tér. Amennyiben lefordul, az otthagyott rést betöltheti. Érdemes figyelned, mert a megítélést tükrözi az S&P 500-as indexel kapcsolatban, és tudjuk látjuk, hogy ez az index nagyban vezényli a tőzsde piacait.

 

 

Sikeres kereskedést kívánok!

Természetesen az adatok és a javaslatok tájékoztató jellegűek és semmilyen garanciát nem jelentenek a jövőre nézve.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdeialapok-etf.blog.hu/api/trackback/id/tr43246200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása