Norvégia (NORW), a világ legjobb adósa..

 

Norvégia a legjobb adós, és nem csak a Skandináv országok között, hanem az egész világon. Az a bizonyos CDS felár (5 éves kötvények után fizetett biztosítási díj), a legalacsonyabb Norvégiában, más szavakkal legkisebb a valószínűsége a államcsődnek. Mint egy ártatlan gyermek aki éli a korlátok nélküli világát, káros dogmák nélkül.

Viszonyítás képen 1.-Görögország 90,6%, 9.-Magyarország 30,7% és Norvégia 4,4% az esély az államcsődre. -forrás.

Nem csatlakozott az EU-hoz, lehet ez a stabilitásuk egyik lényeges pontja, nem függnek az Eurótól. Fizetőeszköze nyersanyag valutának is nevezhető a norvég korona (NOK).

 

Nagy figyelmet fordítanak az iparágak fejlődésére, a kutatásra és fejlesztésekre fordított költségek után adókedvezmények, valamint kutatásfejlesztésre előirányzott állami támogatásokkal serkentik. 

-úgy tűnik, hogy a stabilitásuk másik erős pillére, ez a hosszútávú szemlélet-

Norvégia Európa egyik legjelentősebb olajkitermelője (Brent, nehéz olaj). Európa vízenergiában leggazdagabb országa, ezért is települnek olyan iparágak (kohászat, vegyészet), amiknek nagy energia felhasználásuk van és fontos az energia ára. Mert a vízenergia a legolcsóbb energiaforrás egyenlőre.

Kőolajkincse miatt, kőolaj finomítás, vegyipar, olajfúró létesítményekhez szükséges berendezések gyártása a domináns a halászat mellett.

 

 Igaz most egyenlőre, a csordaszellem uralkodik szint az összes tőzsdén, mintha mindenhol hatalmas nagy problémák lennének. -pedig van és vannak ígéretes piacok, és az egyik a Norvég illetve a Skandináv terület. ("mérsékelt" északiak) -több esetben azt vettem észre, hogy a világ kezd visszanyúlni a régebbi dolgokhoz (RETRO) csak egy kicsit modernebb változatban.

Most a Norvég (NORW) tőzsdei alapot mutatom meg közelebbről, szerintem érdemes majd számolnod ezzel a területtel is.

 

NORW-Global X FTSE Norway 30 ETF (alapadatok)

A Tőzsdei Alapok Mustangja: NORW

Vezető cégek (összes 30 cég)

Energia és a pénzügy 60%-ban viszi a prímet a Norvég tőzsdei alapban. 3 napja erős vételek vannak a piacokon. Mai nap nagyon jó lett a foglalkoztatottsági adat az USA-ból 60 ezret vártak és 103 ezer új munkahely lett, a legutóbbi 0 után. Ha továbbra is megmarad a pozitív szaggatás, akkor könnyen benne van közel 8-10% plusz, pár hét alatt. A sárga vonalak meghatározó szintek, mert itt estek el az árfolyamok és ez minden esetben meghatározó az árfolyamok további mozgására. Szinte hasonlóképp működik mint a pivot szintek (lefordul vagy tovább száguld az árfolyam). A piros tégla is érdekes lehat majd, a piac itt hagyott egy nagy rést "GAP", ami idő kérdése és mágnes szerűen be fog tölteni. A jelenlegi árfolyamhoz közel 22%-ra van.

 

Real Time órás grafikon (NORW), S&P 500-as referenciával.

Itt is nagyon jól lehet látni, hogy a Norvég Index is az amerikai vezető Index után megy. Tehát a S&P 500-as, illetve a EUR/USD adja a piacok ritmusát.

 

Sikeres kereskedést kívánok!

 

Az adatok és a javaslatok, csupán tájékoztató jellegűek és a jövőre nézve semmilyen garanciát nem jelentenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdeialapok-etf.blog.hu/api/trackback/id/tr223285277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása